De ce merge PC-ul greu - principalele motive

De ce merge greu calculatorul sau laptopul - asta este una din intrebarile pe care si le pun multi dintre noi cand computerul din dotare incepe sa se miste ca o "rasnita". Si mersul greoi al laptopului / calculatorului ne scoate de cele mai multe ori din sarite.
 Iata mai jos cateva motive pentru care calculatorul merge greu:


- Daca nu ai un antivirus instalat e posibil sa ai virusi.
Daca nu ai un antivirus, probabilitatea de a-ti infesta calculatorul este aproape de 100%, pentru ca la un moment dat ai sa dai peste un site infestat. Acest lucru este inevitabil, mai ales daca esti un internaut inrait, care viziteaza o multime de site-uri zilnic. O alta modalitate de infestare rapida este prin folosirea memory stickurilor de la servici sau ale prietenilor. Sau accesarea linkurilor din mailurile sosite de la persoane necunoscute. Ar mai fi si alte modalitati, insa aici nu am sa ma ocup pe larg de asta. Ideea e ca daca nu aveti un antivirus pe calculator ar fi bine sa va instalati unul. Daca nu aveti banii necesati sa va cumparati un antivirus puteti folosi unul free, caci marea majoritate a producatorilor de antivirusi pun la dispozitie si o varianta free.

- Calculatorul este plin de praf
Desi nu pare, insa praful poate ingreuna destul de tare calculatorul caci procesorul se incalzeste rapid si puterea acestuia scade. De asemenea daca temperatura lui este mare se poate ajunge pana la oprirea calculatorului. Ar fi bine sa desfaceti carcasa si sa curatati de praf interiorul. Cel mai simplu este cu o pompa de bicicleta. Daca nu ai una foloseste-ti plamanii - sunt buni si astia, numai sa nu ametesti.

- Urmariti numarul de programe din start up
Programele din start up sunt cele care pornesc automat cand se deschide computerul.Cu cat numarul programelor este mai mare cu atat numarul proceselor este mai mari si drept consecinta se reduce viteza computerului.Daca folosim rar messengerul de exemplu e bine sa il debifam din start up si sa il accesam manual atunci cand avem nevoie de el. In start-up vom lasa doar programele pe care le folosim zilnic.
Pentru a vedea cate programe avem la stat up facem in felul urmator:
- pentru Windows XP - Start - Run - msconfig - Startup
- pentru Windows 7 - apasati in acelasi timp  tastele windows si R , pe urma msconfig si -Startup
Ajunsi aici debifati programele pe care nu le folositi zilnic sau de care nu aveti nevoie la pornirea calculatorului.

- Nu mai aveti mult spatiu pe C (sau pe partitia unde e instalat sistemul de operare)
Este total contraindicat sa aglomerati partitia pe care este instalat windowsul, si de obicei aceasta se intampla cand postati multe din fisierele voastre pe desktop. Fisierele de pe desktop sunt stocate pe partitia unde sunt fisierele windowsului. Daca vreti sa va curatati C: de fisiere care nu va sunt necesare folositi CCleaner.

programul CCleaner - interfata acestuia

- Aveti putina memorie RAM
In general daca aveti posibilitate incercati sa va imbunatatiti memoria RAM, fie prin cumpararea uneia mai puternice sau prin adaugarea de placute RAM la cea existanta . Cititi cu atentie specificatiile placii de baza daca vreti sa va schimbati memoria RAM si incercati sa va cumparati una exact la fel in cazul in care doriti sa va mariti ceea ce aveti acum
Ca sa aflati cat RAM aveti dati click dreapta pe My Computer si apoi pe Properties

- Aveti foarte multe programe instalate (extensii)
Fac referire la browserul pe care il folositi la navigarea pe net. Atunci cand instalati programe noi aveti grija sa debifati optiunile de instalare de extensii sau toolbaruri pentru browserele voastre.
Sunt foarte multe extensii si toolbaruri care se instaleaza automat atunci cand instalati programe precum bsplayer, utorrent etc...

- Nu ati mai instalat windowsul demult
Reinstalarea sitemului de operare  Windows este recomandata o data la 6 luni, insa din diverse motive nu facem acest lucru. Ar fi indicat sa se reinstaleze la 6 luni insa daca sunteti comod nu e neaparat nevoie. Incercati un program de curatare a registrilor.
Pentru a afla cand a fost instalat windowsul mergeti in Start->Run>scrieti cmd ->iar apoi in fereastra neagra scrieti: systeminfo

O sa va apara informatii cum vedeti in imaginea de mai jos iar la Original Install Date o sa aflati data instalarii


- Aveti doi antivirusi instalati
Multa lume nu este atenta si isi instaleaza doi sau mai multi antivirusi. In general acestia ingreuneaza computerul, mai ales atunci cand scaneaza sau cand fac upgrade la bazele lor cu definitii de virusi.
 Marea majoritate a antivirusilor, la instalare verifica daca mai exista vreun antivirus instalat, insa se poate ca din neatentie sa nu dati importanta la asta, asa ca e mai bine sa verificati.

- Mai e si varianta ca aveti un computer foarte vechi
Aici nu sunt prea multe lucruri de spus - luati-va unul nou. Asta daca aveti resursele financiare necesare.
Mai nouă Mai veche

نموذج الاتصال