Cum ne aparam de canicula

Cum ne aparam de canicula

În perioadele de caniculă este recomandat consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 - 20 de minute.
 Dacă nu aveti aparate de aer condiţionat în locuinţă, la locul de muncă, ar fi bine să petreceti 2-3 ore zilnic în spaţii care beneficiază de aer condiţionat (cinematografe, spaţii publice, magazine). De asemenea incercati să purtati pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise. Pe parcursul zilei sunt indicate duşurile calduţe, fără a se şterge pielea de apă. Este indicat să se bea zilnic între 1,5 - 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete.
Pentru a limita creşterea temperaturii în locuinţe sunt recomandate urmatoarele:
- închiderea ferestrelor expuse la soare,
- tragerea jaluzelele şi/sau draperiilor;
- ferestrele să fie deschise seara târziu, noaptea şi dimineaţa devreme, provocând curenţi de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuinţă.

Evitati consumul de alcool (inclusiv bere sau vin), a băuturilor cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri racoritoare carbogazoase). În perioadele caniculare este recomandat consumul de fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castarveţi, roşii) deorece acestea conţin o mare cantitate de apă. De asemenea, trebuie sa stiti că o doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă.




Evitati activitaţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, gradinarit, etc); De asemenea aveti grijă faţă de persoanele dependente (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi), cărora trebuie să le fie oferite în mod regulat lichide; păstrati contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi.

Ce trebuie sa facem pentru sugari si copii mici
Pentru sugari şi copiii mici - trebuie sa realizati unui ambient cât mai normal, ferit de cadură, umiditate excesivă şi curenţi de aer; sistemul de alimentaţie avut până în acel moment nu trebuie modificat prin introducerea de alimente noi în această perioadă; se va realiza hidratarea corespunzătoare, iar pentru sugari mama va alăpta ori de câte ori sugarul solicită. Copilul va fi îmbrăcat lejer, cu hainuţe din materiale textile vegetale comode; nu va fi scos din casa decât în afara perioadelor caniculare din zi, şi obligatoriu cu căciuliţă pe cap; copiii vor primi apă plata sau apă cu proprietati organoleptice corespunzătoare, ceai foarte slab îndulcit, fructe proaspete şi foarte bine spalate


Ce trebuie sa faca persoanele in varsta
Pentru persoane in varsta se va creea un ambient care sa nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului; hidratarea va fi corespunzătoare cu apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzătoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă fără adaos de conservanti. Alimentaţia celor in varsta va fi predominat din legume şi fructe proaspete; se vor consuma numai alimente proaspete din magazinele care dispun de instalaţii frigorifice funcţionale de păstrare a alimentelor; se va evita consumul alimentelor uşor perisabile.
De asemenea este interzis consumul de alcool şi cafea în timpul caniculei; se va evita circulaţia în perioadele de vârf ale caniculei sau, dacă este absolut necesar, se va folosi îmbrăcăminte uşoară din materiale vegetale, precum şi pălărie de protectie pe cap.

Ce trebuie sa faca cei care muncesc in perioada caniculara
Angajatii vor încerca dozarea efortului în funcţie de perioadele zilei, încercând să evite excesul de efort în vârfurile de caniculă. Dacă valorile de caldură sunt foarte mari se va proceda la stoparea activităţii; se va asigura hidratarea corespunzătoare cu apă minerală, apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzătoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă fără adaus de conservanţi.
Este total contraindicat consumul de cafea şi alcool în această perioadă; utilizarea unui echipament corespunzător, din materiale vegetale şi echipament pentru protejarea capului de efectele căldurii excesive.

 Autorităţile ar trebuie să informeze populaţia privind efectele expunerii la cadura excesivă şi comportamentul care trebuie adoptat; să fie organizată capacitatea de reacţie a furnizorilor de servicii medicale; exercitarea atributiilor legale de control pentru diminuarea riscului de imbolnavire; stabilirea unui sistem informaţional care să asigure fluxul operativ necesar luării deciziilor; încheierea de parteneriate cu instituţiile implicate în prevenirea şi diminuarea efectelor caniculei
Mai nouă Mai veche

نموذج الاتصال