Din pacate romanii sunt dintre cei mai mari consumatori de E-uri din Europa si asta din cauza lipsei de informatii sau a nepasarii. Foarte multi cetateni de la noi nu se informeaza deloc despre componentele din alimentele pe care le mananca si nu dau atentie la efectele nocive pe care le pot avea acestea asupra sanatatii lor.
Iata lista E-urilor caresunt considerate periculoase pentru sanatatea noastra:
E 102-Tartrazina
E123 – Amarant
E110 – Galben FCF
E122- Azorubina
E124- Roşu ponceau
E131 – Albastru patent
E951 – Aspartamul
E420 – Sorbitolul
E952 – Ciclamat
E385 – EDTA
Tartrazina este un colorant sintetic care se foloseste la colorarea in galben sau portocaliu a alimentelor si care se obtine prin sinteza chimica din gudron de carbune. De asemenea se poate folosi in combinatie cu E 133 - Albastru FCF pentru a da diferite nuante de verde
Tartrazina nu este recomandata in produsele alimentare ce sunt consumate de copiii sub 3 ani. La copii, tartrazina poate produce sindromul ADHD – deficit de atentie si hiperactivitate. Copiii afectati de acest sindrom isi pot controla greu comportamentul si au probleme in a fi atenti la ceea ce se intampla in jurul lor.
In lista de mai jos gasiti alimentele ce pot contine E 102:
- dulciuri – inghetata, acadele, bomboane, produse de patiserie, jeleuri, budinca, gelatina, creme pentru torturi si prajituri, biscuiti.
- bauturi – bauturi racoritoare cu nuante de verde sau galben, bauturi energizante, lichior si sucuri concentrate.
- rontaieli – chipsuri din porumb (nachos, tortilla chips), floricele (microunde si cele gasite la cinema), chipsuri din cartofi, guma de mestecat.
- condimente si alte alimente – gem, marmelada, mustar, hrean, muraturi, fulgi de porumb, sos tartar, taietei, orez, piure de fructe si supe instant sau cuburi.
E 102-Tartrazina
E123 – Amarant
E110 – Galben FCF
E122- Azorubina
E124- Roşu ponceau
E131 – Albastru patent
E951 – Aspartamul
E420 – Sorbitolul
E952 – Ciclamat
E621- Glutamatul de sodiu
E250 – Nitrit de sodiuE385 – EDTA
E 102 – Tartrazina
Tartrazina este un colorant sintetic care se foloseste la colorarea in galben sau portocaliu a alimentelor si care se obtine prin sinteza chimica din gudron de carbune. De asemenea se poate folosi in combinatie cu E 133 - Albastru FCF pentru a da diferite nuante de verde
Efectele consumului de alimente ce contin tartrazina (E 102)
Tartrazina poate produce si cancer de tiroida, mancarimi, rinite, oboseala, migrene, depresie, probleme de vedere si insomnie. De asemenea este considerat raspunzator de agravarea astmului, de producerea de iritatii la nivelul pielii.Tartrazina nu este recomandata in produsele alimentare ce sunt consumate de copiii sub 3 ani. La copii, tartrazina poate produce sindromul ADHD – deficit de atentie si hiperactivitate. Copiii afectati de acest sindrom isi pot controla greu comportamentul si au probleme in a fi atenti la ceea ce se intampla in jurul lor.
Alimente in care este prezenta tartrazina (E 102)
Tartrazina (E 102) se gaseste in produsele alimentare procesate ce au o culoare galbena sau verde.In lista de mai jos gasiti alimentele ce pot contine E 102:
- dulciuri – inghetata, acadele, bomboane, produse de patiserie, jeleuri, budinca, gelatina, creme pentru torturi si prajituri, biscuiti.
- bauturi – bauturi racoritoare cu nuante de verde sau galben, bauturi energizante, lichior si sucuri concentrate.
- rontaieli – chipsuri din porumb (nachos, tortilla chips), floricele (microunde si cele gasite la cinema), chipsuri din cartofi, guma de mestecat.
- condimente si alte alimente – gem, marmelada, mustar, hrean, muraturi, fulgi de porumb, sos tartar, taietei, orez, piure de fructe si supe instant sau cuburi.
Tags
E 102 Tartrazina prezentare
E-uri de care trebuie sa va feriti
E-uri periculoase
efectele nocive tartrazina