Internetul a devenit pentru foarte mulți dintre noi un serviciu indispensabil din viața cotidiană. Cred ca sunt foarte puțini cei care nu au abonament la net, pe calculator sau pe smartphonurile lor. Datorită apariției multor device-uri care sunt conectate la internet prin același dispozitiv și multitudinii de aplicații care rulează pe calculatoare nu de multe ori internetul ne merge foarte greu.
Iată în continuare cateva sfaturi pentru a vedea de ce merge greu internetul.
Iată în continuare cateva sfaturi pentru a vedea de ce merge greu internetul.
In cazul în care, in urma testelor de viteză, lucrurile nu stau prea bine, primul lucru pe care ar trebui să il faceți este să iti restartați router-ul. Acest lucru este simplu, ori il restartăm la rece cum se zici oprindu-i alimentarea, ori ii dăm restart din interfața lui - de obicei se ajunge la ea tastand ip-ul routerului in browserul nostru (de obicei este 192.168.0.1).
Dacă nici acum internetul nu iși revine vom reseta placa de rețea (Control Panel – Network and Internet – Network and Sharing Center – Disable / Enable Adapter).
Dacă avem ghinionul ca nici această solutie să nu meargă va trebui să verificăm cablul de retea, și mai ales mufele de la cablu.
Dacă totul este în regulă,
ar trebui să știți că viteza de internet poate scădea și in funcție de obiceiurile voastre de navigare.
Dacă deschideți in mod constant multe tab-uri, descărcați unul sau mai
multe filme și vă mai uitați puțin și pe
Youtube, e posibil ca viteza de încărcare să scadă. Așa
că, în primul rând, incercați să faceți totul puțin mai ordonat. Viteza
mică mai poate avea o cauză, dacă site-urile pe care le vizitați sunt gazduite pe servere mai puțin performante sau foarte accesate.
Datorită multitudinii de dispozitive care sunt conectate la același router, lățimea de bandă trebuie să se impartă la toate aparatele conectate. Pentru verificarea routerului sste bine să lăsați o singură conexiune activă și să vedeți dacă sunt îmbunătățiri.
Dacă da, atunci routerul ar fi bine sa fie setat din nou, putând fi adus la setările din fabrică, sau ii faceți un update sau ii schimbați
firmware-ul. Nu uitați să iti notați datele de conectare - (Ip-ul, DNS-urile etc).
Dacă nici acest sfat nu a rezolvat problema inseamnă ca e o problemă de soft. Pentru inceput, curățați cache-ul, ștergeți cookie-urile, istoricul și fisierele temporare.
- Internet Explorer: Tools – Delete Browsing History (Ctrl+Shift+Del). Nu bifați căsuța pentru parole. Bifați în schimb restul căsuțelor.
- Mozilla Firefox: Tools – History – Clear Recent History. Alegeți să ștergeți totul, de la data instalarii browserului.
- Chrome: Tools – History – Clear Browsing Data. Stergeți totul mai puțin parolele, care s-ar putea să vă folosească.
- Opera: Settings – Privacy & Security – Clear Browsing Data. Si aici puteți păstra parolele.
Tot la capitolul curățenie, puteți scăpa și de fișierele temporare (Start – All Programs – Accesories – System Tools – Disk Cleanup). Vă recomand CCleaner,
un utilitar care șterge repede toate fișierele inutile.
Nu trebuie uitat nici actualizarea browserul, sistemului de operare si, mai important, scanarea calculatorul cu un antivirus. Eu de obicei folosesc la inceput Malwarebytes după care scanez cu Avira, insă voi puteți folosi orice soluție antivirus pe care o aveți la dispoziție. Nu uitați să verificați și firewall-ul pentru cp poate avea activatp opșiunea de a limita vitezele de transfer.
Dacă aveți laptop și problema persistă, viteza de net fiind în continuare mică, e
cazul să verificați router-ului. Dacă folosiți o
conexiune wireless și nu prea aveți semnal, incercați să ii schimbați locul. E posibil ca amplasarea inițială a routerului să afecteze calitatea semnalului wireless. Verificați și să nu fie interferențe cu celelalte aparate sau cabluri de prin casp.
In mod ideal, router-ul ar trebui așezat central, cât mai departe de
cablurile calculatorului, de telefoane cordless sau de camere de
supraveghere wireless, de exemplu. Majoritatea funcționeaza pe 2,4 sau
5,8 GHz și pot interfera. Puteți folosi Heatmapper pentru a găsi un loc bun în care să amplasați routerul.
Mai puteți incerca câteva lucruri. Mai intâi, intrați în panoul de administrare a routerului și verificați dacă nu cumva rețeaua este folosită și de alții. Dacă da, atunci ar fi cazul să vă securizați rețeaua wireless. Incercați să schimbați canalul semnalului wireless, pentru că atunci când stai la bloc, e posibil ca vecinii să folosească aceleași canale. Puteți folosi Wi-Fi Analyzer (Android), inSSIDer (Windows) sau KisMAC (Mac)
pentru a găsi un canal mai liber. Setările sunt diferite pentru fiecare
router, dar procesul n-ar trebui să pună prea multe probleme.
Totuși, dacă nici acum nu vi se mișcă mai bine net-ul, e cazul sa sunați la provider. Acesta poate verifica conexiunea și afla dacă problema chiar e
de la tine sau nu. Ca să fiți sigur, ați putea imprumuta un laptop de la un
prieten și puteți verifica cum se mișcă internet-ul pe alt calculator.
Dacă problema nu e de la ISP-istul tău și celalalt calculator are aceleași probleme, ar cam trebui să vă gândesti să vă schimbați routerul cu unul nou.
Tags
cum marim viteza internetului
de ce merge greu internetul
imbunatatire viteza internet
IT
marire viteza net
setari router
verificare internet