Programul manifestărilor Zilei Marinei din Constanta și Mamaia

Programul manifestărilor Zilei Marinei din Constanța și Mamaia


Pe 15 august, odată cu prăznuirea Adormirii Maicii Domnului, protectoarea marinarilor forţele Navale Române organizează, manifestări dedicate Zilei Marinei. Marina Română împlineşte anul acesta 115 ani de existență.

Așa cum ne-au obișnuit autoritățile au pregătit și în acest an ceremonii militare şi religioase, depuneri de coroane şi jerbe de flori la monumente reprezentative, exerciţii demonstrative, jocuri marinăreşti, spectacole artistice şi focuri de artificii. Aceste activitati vor avea loc în principalele porturi maritime şi fluviale.

Programul manifestărilor legate de Ziua Marinei din 15 august 2018


La ora 09.55, va fi intonat Imnul Național, în timp ce pe catargul de pe faleză va fi ridicat cel mai mare drapel de la malul Mării Negre, iar la bordul navelor, militarii vor arbora pavilionul, geacul și Marele Pavoaz. Momentul va fi urmat de salutul solemn al celor 21 de salve de tun, ce se vor auzi din Portul Tomis.

La ora 10.13, se va desfășura alocuțiunea persoanei oficiale cu rangul cel mai înalt în stat. După care, Muzica Militară și garda de onoare se vor retrage de pe faleză, pentru a permite accesul publicului.

La ora 10.20, se va oficia serviciul religios, concomitent cu depunerea de ancore de flori pe mare, iar, 15 minute mai târziu, Zeul Neptun va sosi din larg.

Salutul de deschidere a exercițiului va fi dat, la ora 10.50, de elicopterul PUMA NAVAL și cei cinci parașutiști militari lansați de la înălțime.

Programul Zilei Marinei 2018 din Constanta

Momentul de început al spectacolului va cuprinde evoluția remorcherelor multifuncționale Voinicul, Vânjosul și Vârtosul pe acorduri de vals, începând cu ora 10.55.

La ora 11.05, salturi efectuate de scafandrii de la Forțe Speciale din două elicoptere PUMA NAVAL și două ambarcațiuni rapide. Șase avioane de vânătoare, vor trece pe deasupra dispozitivului de nave și vor executa atac cu bombe.

La ora 11.20, se va derula exercițiul de căutare și atac submarin inamic. Actanții principali sunt un avion de cercetare P8 POSSEIDON și un elicopter PUMA NAVAL. Momentul include și lansarea unei torpile împotriva submarinului de la bordul unei corvete.

La ora 11.30, exercițiul de respingere a desantului maritim. Acesta va include zece bărci de asalt ale infanteriei marine, ce se vor deplasa dinspre larg spre faleză și vor executa atacul, aeronave F16 și elicoptere PUMA NAVAL, ce vor simula atacul grupării navelor fluviale, dar și un monitor și o vedetă blindată, ce vor respinge atacul aviației inamice și al asaltului cu instalațiile artileristice de la bord.

La ora 11.40, Navele Gărzii de coastă vor desfășura un exercițiu de combatere a imigrației ilegale pe mare.





Începând cu ora 11.50, Fregata „Regele Ferdinand” se va deplasa de la sud spre nord, iar elicopterul PUMA NAVAL se va apropia și va apunta la pupa fregatei, după care, binomul fregată-elicopter va defila prin fața tribunei.

La ora 12.00, va avea loc salutul cu trei elicoptere PUMA NAVAL, simultan cu defilarea navelor și salutul final.

La ora 12.45, Muzica Militară a Forțelor Navale încheie activitățile.

De la ora 13.00, punctul de atracție va fi mutat în Portul Tomis, unde se vor organiza jocuri marinărești.

La ora 20.00, Muzica Militară a Forțelor Navale va susține un concert extraordinar pe faleza Cazinoului, iar navele din dispozitiv vor aprinde pavoazul electric.

Seara se va încheia cu retragerea cu torțe a marinarilor militari, de la ora 22.00, pe itinerariul: Vraja Mării – Comandamentul Flotei – Piața Ovidiu – Prefectura Constanța.
Mai nouă Mai veche

نموذج الاتصال